İYİ Partili Taşçı’dan hükümete “vakıf” ve “rant” tepkisi: “Aynı yanlışta ısrar ediliyor”
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen Vakıflar Kanun teklifinin 9’uncu maddesi, kamu taşınmazları üzerinde turizm yatırımı bulunan işletmecilere sözleşme sürelerini 49 yıla kadar uzatmaları için ek 1 ay süre tanıması nedeniyle tartışmalara yol açtı.
İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı, maddeye sert tepki göstererek, düzenlemenin hem rekabet hem de eşitlik ilkelerine aykırı olduğunu savundu.
AYM aynı konuda iptal kararı vermişti
Taşçı, söz konusu düzenlemenin daha önce liman işletmeleriyle ilgili olarak denendiğini ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bu tür bir uygulamayı iptal ettiğini hatırlattı.
“Katarlı şirkete verilen Antalya Limanı da dâhil olmak üzere 18 limanın sözleşme süreleri aynı yöntemle uzatılmak istenmiş, yargıdan dönmüştü. AYM çok açık şekilde, ‘Bu sadece mevcut işletmecilere tanınamaz, rekabeti engeller, kamu zararına neden olur’ demişken neden aynı yanlışta ısrar ediliyor?” ifadelerini kullandı.
İYİ Partili Taşçı: “Yasama Nasrettin Hoca fıkrası değildir”
Yasama faaliyetinin “Nasrettin Hoca’nın göle maya çalmasına” benzeten Taşçı “Bu kadar açık bir yargı kararına rağmen aynı işlemi başka bir alanda tekrarlamanın hiçbir anlamı yok. ‘Ya tutarsa’ mantığıyla yasa yapılmaz.” dedi.
Konuşmasında iktidarın ekonomik, kültürel ve eğitim politikalarını da eleştiren İYİ Partili vekil, kamu taşınmazlarının ve kültürel mirasların vakıflar aracılığıyla belirli kesimlere devredildiğini savundu.
“Vakıflar iktidarın arka bahçesi hâline geldi”
Taşçı, özellikle vakıflar üzerinden yürütülen uygulamaları da sert bir dille eleştirdi. “Bizanslıların yaptığı Yerebatan Sarnıcı, Cenevizlilerin Galata Kulesi, Beyazıt döneminde boş arsa olan Gezi Parkı, Boğaziçi alanı, hatta Hidiv Kasrı… Bunların tümü ‘vakıf malı’ sayılarak belediyelerden alınmış, bakanlıklara devredilmiş durumda.” diyen Taşçı, bu yaklaşımın Türkiye’nin vakıf kültürüyle bağdaşmadığını söyledi. Vakıf anlayışının özünde yardımlaşma ve dayanışma bulunduğunu hatırlatan Taşçı, “Bugün iktidarın arka bahçesi hâline gelen vakıfların, gençlere değerler eğitimi verdiği iddia ediliyor. Oysa bu okulların çevresi uyuşturucu kuşatmasında. Tecavüz, istismar, şiddet olayları artıyor. Amaç başka, sonuç başka…” sözleriyle eleştirilerini sürdürdü.
Taşçı; “Vakıftan kılıf olmaz”
Taşçı, “Bu ülkenin doğal birikimini, tarihî emanetlerini vakıf kisvesi altında bir grubun lehine tahsis etmek geçmişimizden çalmaktır. Millete miras alanlara seçilmiş mirasyediler üretiliyor.” diye konuştu.
Vakıfların kuruluş amacının yardımlaşma ve dayanışma olduğunu vurgulayan Taşçı Hamşıoğlu, bazı vakıflarla ilgili yolsuzluk ve istismar iddialarına da değindi. “Artık vakıf denince akla şaibeli ihaleler, milyon dolarlık yolsuzluklar geliyor. Bu şartlarda vakıftan kılıf olmaz ortadaki mazrufa.” ifadelerini kullandı.
“TBMM’nin yetkisi sulandırılamaz”
Konuşmasının sonunda Taşçı, İYİ Parti olarak teklifin 9. maddesinin tekliften çıkarılmasını talep ettiklerini açıkladı. “Yasama yetkisi, Türk milleti adına kullanılan en temel yetkidir. Bu yetki, belli kesimlere çıkar sağlayan düzenlemeler için kullanılmamalıdır. Meclis’in itibarı korunmalıdır.” diyerek hükümeti uyardı.
İYİ Partili vekil, sözlerini “Bu ülkenin çocuklarının, emekçilerinin, geçmişinin ve geleceğinin hesabını vakıf kılıfı altında örtbas edemezsiniz.” ifadeleriyle tamamladı.

GÜNDEM
8 gün önceERGENE
8 gün önceSPOR
8 gün önceMANŞET
17 Kasım 2025ERGENE
17 Kasım 2025MANŞET
17 Kasım 2025MANŞET
17 Kasım 2025