• HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER
YETER ARTIK ! BIRAKIN ÇİFTÇİNİN,ÜRETİCİNİN YAKASINI

YETER ARTIK ! BIRAKIN ÇİFTÇİNİN,ÜRETİCİNİN YAKASINI

ABONE OL
16 Ekim 2024 23:43
YETER ARTIK ! BIRAKIN ÇİFTÇİNİN,ÜRETİCİNİN YAKASINI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kırklareli Milletvekili Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu Aşağıdaki sorularının Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için soru önergesi verdi.

Lüleburgaz, Pınarhisar ilçelerimizde parçalı, dağınık mülkiyetteki arazilere; devlet eliyle ya da sahiplerinin talepleri üzerine daha verimli üretim yapılabilmesi için toplulaştırma çalışmaları yapılmaktadır. Arazi toplulaştırmaları yapılırken; kamu yararı ve kırsalda yaşayan üreticilerimizin gelirlerini artırmak, daha akılcı üretim yapmalarını sağlamak ve bu doğrultuda düzenlemeler yapmak temel hedef olması gerekirken yapılan iş ve işlemlerin amacından uzaklaştığı iddia edilmektedir.

24 köyümüzde yüzlerce çiftçimizin mülkiyet haklarına yapılan müdahalenin sağlanmak istenen meşru amaçla ölçülü olmadığı, aksine, söz konusu müdahalelerin arazilerini işleten köylülerin arazilerini kullanımdan sağladıkları faydayı önemli ölçüde azaltacağı ve mal varlıklarından barışçıl yararlanmalarına yapılan müdahalenin mülkiyet hakkının sağladığı anayasal ve sözleşme güvencelerine aykırı olduğu ileri sürülmektedir.

Özellikle Lüleburgaz, Ahmetbey Beldesi ve Pınarhisar İlçe sınırlarımızda devam eden toplulaştırma çalışmaları sırasında küçük çiftçinin aksine bölgedeki büyük arazi sahiplerinin ve şirketlerin taleplerine öncelik verildiği, kayırıldığı ve kollandığı iddiaları resmi itirazlara ve davalarla neden olmaktadır.

Bu doğrultuda;

  • Anılan bölgelerde arazi toplulaştırma sürecinde; çiftçilerimizin üretimlerini ve gelirlerini artırıcı tedbirler alınmış mıdır, alındıysa neler yapılmaktadır, bölgede yaşayan çiftçilerimizin yapılan toplulaştırma çalışmalarında haksızlığa uğradıkları ve mağdur oldukları için itirazları var mıdır, var ise bu mağduriyetleri ve haksızlıkları ne zaman ve nasıl gidereceksiniz, kırsalda yaşayan çiftçilerimize zarar veren çalışmalarınızı aynı doğrultuda sürdürecek misiniz?
  • Arazi toplulaştırma süreci sonunda özellikle Lüleburgaz ve Pınarhisar ilçemiz sınırlarında küçük arazi sahibi çiftçilerimizin toplulaştırma sonrası arazilerinde değer kayıpları, büyük arazi sahiplerinin arazilerinde ise ciddi değer artışları yaşandığı doğru mudur, doğru ise bölgede yaşayan köylümüzü, çiftçimizi büyük arazi sahiplerine karşı nasıl koruyacaksınız?
  • Arazi toplulaştırma çalışmalarınızda temel amacın kırsalda yaşayan arazi sahiplerinin refah seviyesinin yükseltilmesi olduğu değerlendirildiğinde, Kırklareli sınırlarımızda hangi bilimsel veriler arazi sahiplerinin refah seviyesinin yükseldiğini göstermektedir?

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.