• HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER
Yeter Artık, Suyumuza Dokunmayın!

Yeter Artık, Suyumuza Dokunmayın!

ABONE OL
20 Mayıs 2025 21:59
Yeter Artık, Suyumuza Dokunmayın!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu,  Aşağıdaki sorularının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için soru önergesi verdi.

Kırklareli ve ilçelerinde faaliyet gösteren çimento fabrikaları, taş ocakları, kalker ocağı ve kırma eleme tesisleri bölgedeki tarım alanlarını ve canlı sağlığını tehdit etmektedir. Tesislerin bulunduğu bölgelerde yerleşim alanları, su kaynakları ve verimli tarım arazileri bulunmaktadır.

Patlatmalı madencilik faaliyetleri, yüzeysel ve yer altı su kaynaklarına büyük zarar vermekte, su kaynaklarımızı, tarım ve hayvancılık faaliyetlerini ve bölgede yaşamı olumsuz yönde etkilemeye devam etmektedir.

Bu doğrultuda;

1-Kırklareli Kofçaz İlçesi Kocayazı Mevkiinde yapılması planlanan A grubu Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi projesine ÇED gerekli değildir kararı verilmiştir.

Anılan bölgenin; orman alanlarına yakınlığı, içme ve kullanma su kaynak rezervlerinin ve özellikle 16 köyümüzün su kaynaklarının bulunduğu bir bölge olmasına rağmen ÇED gerekli değildir kararı hangi bilimsel verilere dayanılarak verilmiştir?

Anılan tesisin bölgede öncelikle insan sağlığına, canlı yaşamına ve çevreye vereceği olumsuz etkileri (toz toprak serpintisi, ağır tonajlı kamyon trafiği, dinamit kullanımı nedeniyle şiddetli gürültü, suların çekilmesi, tarım alanların tozdan etkileri) karşısında hangi tedbirleri aldınız, alacaksınız, anılan tesisin bölgede canlı yaşamına vereceği geri dönüşü mümkün olmayan zararları nasıl telafi edeceksiniz?

2-Anılan bölgede arıcılık faaliyetlerinin yoğunluğu bilinirken proje gerçekleşmesi halinde bal üreticilerimizin yaşayacağı olumsuz etkileri nasıl gidereceksiniz?

3-Anılan bölgede yıllara göre su kaynaklarında değişim tespit edilmiş midir, edildi ise kaynaklarda azalma var mıdır, var ise hangi tedbirleri aldınız, bölgede kullanılan içme ve kullanma su kalitesinde farklılık tespit edilmiş midir, edildi ise hangi tedbirler alınmıştır?

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.