• HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER
“MİLLİ İRADEYE DARBE SÜRECİ EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ BOZDU”

“MİLLİ İRADEYE DARBE SÜRECİ EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ BOZDU”

ABONE OL
25 Nisan 2025 22:11
“MİLLİ İRADEYE DARBE SÜRECİ EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ BOZDU”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP’li Öztrak, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’ndaki Türkiye ekonomisiyle ilgili tahminlerin, Sarayın millet iradesine darbe süreci sonrasında kötüleştiğine dikkat çekerek, “Uluslararası kuruluşların Türkiye’ye ilişkin enflasyon tahmini, bir önceki rapora göre neredeyse üçte bir oranında yükselmiş. Türkiye’nin enflasyon tahmini dünyadan ve aynı grupta olduğu ülkelerden tamamen ayrışmış. Hükümet ekonomik göstergelerdeki bozulmanın, küresel tarife savaşlarından kaynaklandığını iddia etse de; veriler, bunun ülkenin kendine has şartlarından, kötü yönetimden kaynaklandığını açıkça gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’nın ilkbahar toplantıları çerçevesinde yayımlanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu yazılı bir açıklamayla değerlendirdi.

TÜRKİYE 2026’DA DOLAR CİNSİNDEN MİLLİ GELİRİ DÜŞEN 5 ÜLKEDEN BİRİ OLACAK

Hükümetin 2025 yılı büyüme hedefinin yüzde 4 olmasına karşın, raporda bu yıl için öngörülen büyümenin yüzde 2,7 olduğuna dikkat çeken Öztrak, rapora göre Türkiye’nin yeniden potansiyel büyüme hızını ve Yükselen ve Gelişmekte Olan Ekonomiler grubunun ortalamasını yakalamasının 2030’da mümkün olacağını belirtti. Dünya Ekonomik Görünüm Raporu verilerine göre Türkiye’nin dolar cinsinden milli geliri 2025 yılında 1 trilyon 437 milyar dolar olacak, 2026’da ise 1 trilyon 401 milyar dolara gerileyecek. Türkiye; Venezuela, Angola, Kenya ve Yemen’le birlikte 2026’da dünyada dolar cinsinden milli geliri düşen beş ülkeden biri olacak. Öztrak, Türkiye’nin 2026 yılında bir önceki rapora göre parası dolar karşısında en fazla değer yitiren 8 ülkeden biri olmasının, bu düşüşün en önemli sebeplerinden biri olduğunu ifade etti.

2023 HEDEFLERİNE 2030’DA DA ULAŞILAMAYACAK

Rapora göre 2026 yılında Endonezya’nın milli gelirinin Türkiye’yi geçeceğini, böylece Türkiye’nin en büyük ekonomiler liginde bir sıra gerileyerek 17. sıraya düşeceğini, 2030’a kadar da bu sırada kalacağını kaydeden Öztrak, şunları ifade etti:

“Ülkemiz, Saray yönetiminin iktidara geldiğinde önünde hazır bulduğu Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı’nın içeride-dışarıda sağladığı güven ve ekonomide sağladığı performansın etkisiyle, Cumhuriyetin 100. Yılında; 2 trilyon dolar milli geliri, 25 bin dolar kişi başına geliri, en büyük 10 ekonomi arasına girmeyi millete vadedebilmişti. Ancak Sarayın kibirli kişisinin 2014’te ‘Ben, benden öncekiler gibi Cumhurbaşkanı olmayacağım’ diyerek kurmaya başladığı tek kişilik ucube rejim, hukuk devletini bitirdi. Tek kişilik akılla ekonomiyi rayından çıkardı. Sarayın yönetim zaafı sonucunda ülkemiz; TBMM’de grubuna onaylattırdığı, devletin resmi belgelerine yazdırdığı 2023 hedeflerine 2030’da dahi ulaşamayacak. Ucube rejimle, her şeyi ben yöneteceğim derken, hiçbir şeyi yönetemez hale gelen Saray, ülkeye büyük bir zaman kaybettirdi.

ÇİFT HANELİ ENFLASYON 5 YIL DAHA DEVAM EDECEK

Bir önceki rapora göre Türkiye’nin ekonomik görünümünde en dikkat çeken bozulmanın enflasyonda görüldüğünün altını çizen Öztrak, şöyle devam etti:

“IMF, Türkiye’nin 2025 enflasyon tahminini önceki rapora göre 7 puan artırarak yüzde 31’e çıkarmış. Oysa 2025 yılsonu enflasyonu için Hükümetin OVP’ye yazdığı hedef yüzde 17,5 idi. Merkez Bankası ise son Enflasyon Raporunda bu yıl enflasyonun yüzde 26 olacağını tahmin etmişti. Son yayımlanan Ekonomik Görünüm Raporuna göre Türkiye, 2027’de yüzde 15,3’le enflasyonun şampiyonlar liginde ilk 5 ülke arasına girecek… Sonraki yıllarda Nijerya, Burundi ve Sudan’ı da geçecek, 2030’da İran’la birlikte dünyada enflasyonun en yüksek olduğu iki ülkeden biri olacak. Hükümet’in 2026’ya, Merkez Bankası’nın ise 2027’ye verdiği “tek haneli enflasyon randevusuna” karşın, Türkiye ekonomisinin 5 yıl daha çift haneli enflasyonla yola devam edeceği tahmin ediliyor.

DÜNYADAKİ GELİŞMELERDEN DEĞİL, KÖTÜ YÖNETİMDEN

2025 yılı için bir önceki rapora göre; tarife savaşlarına bağlı olarak küresel enflasyon tahmini 0,1 puan artıyor. Önceki rapora göre dünya enflasyon tahminindeki sapma 2,5. Türkiye’nin içinde bulunduğu Yükselen ve Gelişmekte Olan Ekonomilerin ortalama enflasyonu 0,1 puan aşağı çekiliyor. Türkiye ile ilgili enflasyon tahmini ise 7 puan artıyor. Bir önceki rapora göre enflasyon tahmini neredeyse üçte bir oranında yükselmiş. Türkiye’nin enflasyon tahmini dünyadan ve aynı grupta olduğu ülkelerden tamamen ayrışmış. Hükümet ekonomik göstergelerdeki bozulmanın, küresel tarife savaşlarından kaynaklandığını iddia etse de; veriler, bunun ülkenin kendine has şartlarından, kötü yönetimden kaynaklandığını açıkça gösteriyor.

MİLLİ İRADEYE DARBE SÜRECİ EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ BOZDU

Açıklamasında Türkiye’nin ekonomik görünümüne dair son iki tahmini karşılaştıran Öztrak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Veriler bize şunu gösteriyor: Fon’un geçen yıl Ekim ayında yayımladığı rapordaki Türkiye tahminleriyle, Esenyurt Belediye Başkanımızın tutuklanmasıyla başlayan, İstanbul Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla zirveye çıkan milli iradeye darbe süreci sonrasındaki tahminlerine bakıldığında, Türkiye’nin ekonomik görünümündeki bozulma dünyadaki bozulmadan çok daha fazla. Bu da Türkiye’nin temel ekonomik göstergelerindeki bozulmanın, dışarıdaki gelişmelerden değil, asıl olarak içerideki gelişmelerden kaynaklandığını teyit ediyor.

RASYONEL ZEMİNE DÖNÜŞ HİKAYESİ ÇÖKTÜ

Diğer taraftan, “Rasyonel zemine dönüş” mesajlarıyla işe başlayan ekonomi yönetimi, enflasyonla mücadele için gerekli yapısal reformları yapamadı. İşin kolayına kaçtı, yüksek faize ve kura yaslanarak enflasyonu düşüreceğini, günü kurtaracağını sandı. Bu süreçte Türkiye, uluslararası piyasalardan döviz toplamak için dolar cinsinden yüzde 40’ları bulan tefeci faizleri ödedi. Ağır faturası milletin sırtına yüklenen olağanüstü bir sıcak para partisine ev sahipliği yaptı. İzlenen bu politika başta işler iyi gidiyor algısı yaratsa da, ekonomide kırılganlıkları artırdı. Mart ayında Saray’ın hukuku yok sayarak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanını, ana muhalefet partisinin Cumhurbaşkanı adayını tutuklatarak millet iradesine son darbeyi vurması, ekonomide büyük bir dalgalanmaya neden oldu. Büyük maliyetlerle toplanan 40 milyar dolardan fazla döviz rezervi, kısa sürede eritildi. Ekonomi yönetiminin uluslararası piyasalara anlattığı hikâye birkaç hafta içinde çöktü.

TEK KİŞİLİK REJİMLE GÜVENİ YENİDEN SAĞLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Rus yazar Dostoyevski, “İlk yapılan yanlışa kaza, ikincisine hata, üçüncüsüne ise tercih denir” diyor. Ekonomi yönetimi değişse de, özellikle tek kişilik rejime geçildiğinden bu yana, iş başında olan Sarayın kibirli kişisi aynı hataları sürekli tekrarlıyor. Yaptığı her hatanın faturasını milletimizin sırtına artan hayat pahalılığı, ekonomide yavaşlama ve işsizlik olarak yüklüyor. Bu yönetimin idaresinde; Türkiye ekonomisine yönelik güvenin yenden tesisi mümkün olmuyor. Yapılması gereken, gömleğin ilk düğmesini doğru iliklemekti. Devletin temel direği olan adaleti ve hukuk devletini yeniden ayağa kaldırmaktı. Verimliliği, katma değerli, yüksek teknolojili üretimi destekleyecek yapısal dönüşüme başlamaktı. Ortaya çıkan refahı kimseyi dışlamadan adil şekilde paylaşmak; bunları yaparken mali, finansal ve çevresel sürdürülebilirliği de sağlamaktı. Olmadı. Aynı yönetimle farklı sonuçlar alınamayacağı bir kere daha görüldü.

KARABASANDAN KURTULMAK İÇİN SANDIĞI GETİRMEKTEN BAŞKA YOL YOK

Bu karabasandan kurtulmak için Türkiye ekonomisinin potansiyelini harekete geçirebilmekten, hala en önemli stratejik üstünlüğümüz olan gençlerimizin umutlarını yeniden yeşertebilmekten; Milletimizin refahını yeniden hızla artırabilmek için mevcut yönetimi sandık yoluyla evine göndermekten, ülkemizin önüne tertemiz bir sayfa açmaktan başka çare olmadığı bir kere daha ortaya çıktı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.