• HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER
RAMAZAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

RAMAZAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

ABONE OL
29 Mart 2025 18:11
RAMAZAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİYİZ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte, insanlar büyük bir heyecanla sevdikleriyle birlikte geçirecekleri Ramazan Bayramını beklemektedirler. Ramazan ayı boyunca değişen beslenme düzeni, bayram ile birlikte yavaş yavaş tekrar normal düzene dönmeye başlar. Bayram kutlamaları, genellikle çeşitli yemeklerin ve tatlıların bulunduğu sofralarda yapılır. Misafirliklerde ise genellikle şeker, çikolata, baklava, börek gibi kan şekerini hızlıca yükseltebilecek yiyecekler sunulur. Beslenme alışkanlıklarımıza Ramazan Bayramı boyunca dikkat etmek zor olabilir, ancak hem mide sağlığımızı korumak hem de Ramazan ayında verdiğimiz kiloları geri almamak için bazı öneriler sunmak istiyorum.

Bayram sabahları genellikle hamur işlerinin bolca tüketildiği sofralarla karşılaşıyoruz. Ramazan boyunca alışık olmadığımız kahvaltılar vücudumuzu zorlayabilir, bu yüzden güne protein içeriği daha zengin olan yeşillikli tabaklarla başlamayı tercih edebiliriz. Mideyi yormamak ve kan şekeri dalgalanmalarını önlemek için tercihlerimizi, tam tahıllı ekmek, peynir, yumurta ve zeytin gibi besleyiciliği yüksek ürünlerden yana kullanmalıyız. Reçel ve bal gibi şeker içeriği yüksek besinlerin porsiyonunu az olacak şekilde tabaklarımıza eklemeliyiz. Uzun süreli aç kalınan bir dönemden çıktığımız için kızartma yerine fırında pişirme yöntemlerini tercih ederek mide sağlığımızı korumalıyız.

Ramazan ayında öğün sayımız azaldığı için metabolizmamız yavaşlar. Yavaşlayan metabolizmamızı eski düzene döndürmek için bayram süresince ara öğünleri ihmal etmemeliyiz. Ara öğünlerde meyve, kuruyemiş ve süt ürünleri gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercih edebiliriz. Ayrıca, sindirim sistemimizi düzenli tutmak ve metabolizmamızı hızlandırmak için günde en az 2.2.5 litre su tüketmeye özen göstermeliyiz. Çay ve kahve gibi diüretik etkisi olan içecekleri fazla tüketiyorsak, su alımımızı buna göre artırmalıyız.

Ramazan ayında azalan fiziksel aktivitemizi bayram sonrası eski düzene döndürebilmek için günlük en az 30 dakika tempolu yürüyüş yapmayı hedeflemeliyiz. Bayram ziyaretlerinde tatlı tüketirken günlük porsiyonlarımızı belirleyip fazlasını reddetmek önemlidir. Tatlı tercihimiz ilk olarak sütlü tatlılardan yana olmalıdır. Şerbetli tatlılar tüketirken ise yanında süt ürünleri gibi protein içeriği yüksek besinler tüketerek kan şekerimizi dengelemeliyiz. Şerbetli tatlı tükettiğimiz gün beslenme planımızdaki karbonhidrat miktarını azaltarak dengeleme yapabiliriz. Misafirlikte sunulan ikramları ara öğün hakkınızdan kullanarak, o günün akşam yemeğinde sebze ağırlıklı beslenerek gün içi dengeleme yapmalıyız.

Bayram boyunca bu noktalara dikkat ederek, hem Ramazan sonrası mide ve sindirim sağlığımızı koruyabilir hem de eski yaşam düzenimize dönmekte zorlanmayız. Tüm okurlara sevdikleriyle birlikte sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmelerini dilerim.

ÖZEL ÇORLU VATAN HASTANESİ  

DİYETİSYEN ZEYNEP EREN


En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.