• HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak’ın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mesajı
  • ERGENE GAZETESİ
  • SİYASET
  • CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak’ın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mesajı

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak’ın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mesajı

ABONE OL
7 Mart 2025 22:54
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak’ın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ülkemizin ve milletimizin hak ettiği refahı yakalaması, toplumun yarısını oluşturan kadınların üretime, iş hayatına, sosyal hayata ve siyasete eşit şartlarda katılmasıyla mümkündür.

Nitekim Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, daha 1925 yılında Kastamonu’da yaptığı bir konuşmada, “Mümkün müdür ki bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça diğer kısmı göklere yükselebilsin?” sözleriyle bu gerçeğe dikkat çekmiştir. Ancak, Cumhuriyetimizin kurucularının, “Omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layık” dediği kadınlar, bugün hak ettikleri konumda bulunmamaktadır.

2025 Ocak ayı itibariyle kadınlarda işsizlik oranı, erkeklerdeki işsizlik oranının iki katına yakındır. Ülkemizde çalışma çağındaki her 100 kadından 64’ü işgücüne dahil olamamakta, üretime katkı sağlayamamaktadır. 2024 yılı itibariyle iş bulma ümidi kalmadığı için artık iş aramaktan vazgeçen, bu nedenle işsiz de sayılmayan vatandaşlarımızın sayısı 2,5 milyon kişiye dayanmıştır ve bunun yarısından fazlasını kadınlar oluşturmaktadır. Diğer taraftan, Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Uçurumu Endeksi’nde ülkemiz, son iki yılda 3 sıra daha gerileyerek 146 ülke içerisinde 127. Sıraya kadar düşmüş, 2024 itibariyle bu sıralamada Suudi Arabistan, Nijerya, Sri Lanka gibi ülkelerin bile gerisinde yer almıştır.

Diğer taraftan Sivil Toplum Kuruluşlarının verilerine göre, son 17 yılda cinayete kurban giden kadınların sayısı 4 bin 808’e ulaşmıştır. Sadece bu yılın ilk 2 ayında 49 kadın cinayeti işlenmiş, bu dönemde cinayet sonucu yitirdiğimiz kadınların sayısı toplamda 5 bin kişiye dayanmıştır.

 Türkiye’nin, kadınların eğitiminden iş hayatındaki konumuna, kadına yönelik şiddetin önlenmesine kadar pek çok alanda çok hızlı adımlar atması gerektiği ortadadır. Cumhuriyetimizin kuruluşunda en müstesna yerde görülen, seçme seçilme hakkını bugün çağdaş ülkeler olarak anılan ülkelerden çok önce elde eden Türk kadını ancak bu şekilde hak ettiği konuma ulaşabilir.

Bu düşüncelerle başta Tekirdağlı hemşerilerim olmak üzere tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.