CHP Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, İstanbul Maltepe’de 7 katlı bir binanın çökmesinin ardından Türkiye’deki riskli ve çok riskli yapıların durumunu yeniden gündeme taşıdı. Avşar, özellikle Marmara Bölgesi’ndeki riskli yapıların acilen tespit edilmesi ve gerekli tedbirlerin vakit kaybedilmeden hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.
İstanbul Maltepe’de sabaha karşı 7 katlı bir binanın çökmesi, yapı güvenliği ve kentsel dönüşüm konusundaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi.
CHP Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, yaşanan olayın ardından yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden vatandaşa Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diledi. Enkaz altında kalan vatandaşların bir an önce sağ salim kurtarılmasını temenni eden Avşar, olaydan etkilenen herkese geçmiş olsun dileklerini iletti.
“TBMM GÜNDEMİNE DEFALARCA TAŞIDIK”
Riskli yapıların oluşturduğu tehlikenin ciddiyetine dikkat çeken Avşar, konuyu daha önce de TBMM gündemine defalarca taşıdıklarını belirtti.
Avşar, basın toplantıları, kanun teklifleri, araştırma önergeleri ve yazılı soru önergeleri aracılığıyla yetkililere çeşitli sorular yönelttiklerini ifade ederek, ancak bugüne kadar yaptıkları çağrıların ve yönelttikleri soruların karşılığını bulmadığını söyledi.
“MARMARA’DA KAÇ RİSKLİ YAPI VAR?”
Cem Avşar, açıklamasında özellikle Marmara Bölgesi’ndeki yapı stokunun durumuna ilişkin kamuoyunun yanıt beklediği sorular bulunduğuna dikkat çekti.
Avşar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile ilgili yetkililere seslenerek şu soruları yöneltti:
“Ülkemizde ve özellikle Marmara Bölgesi’nde ‘riskli ve çok riskli’ yapı sayısı kaçtır? Gerekli tespitler yapıldı mı?”
Avşar ayrıca, riskli yapıların oluşturduğu tehlikeye karşı herhangi bir acil eylem planının bulunup bulunmadığının da kamuoyuna açıklanmasını istedi.
“ACİL KODUYLA HAREKETE GEÇİLMELİ”
Yaşanan her bina çökmesinin yeni bir can kaybı yaşanmadan önce gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini gösterdiğini belirten Avşar, riskli ve çok riskli yapıların tespit edilmesi konusunda zaman kaybedilmemesi çağrısında bulundu.
Avşar, “Derhal, acil koduyla riskli ve çok riskli yapılar tespit edilerek dönüşüm başta olmak üzere gerekli tedbirler alınmalıdır” diyerek yetkilileri göreve davet etti.
“ÇAĞRILARIMIZA NE ZAMAN YANIT VERECEKSİNİZ?”
CHP’li Avşar, açıklamasının sonunda yetkililere yönelik çağrısını yineleyerek, daha önce TBMM gündemine taşıdıkları soru ve önerilerin karşılık bulmasını istedi.
Avşar, “Çağrılarımıza ne zaman yanıt vereceksiniz?” sorusunu yönelterek, riskli yapıların tespit edilmesi ve gerekli dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini vurguladı.
Avşar, bugüne kadar yaptıkları öneri, teklif ve çağrıları ise “halkımızın ve kamuoyunun vicdanına” havale ettiklerini ifade etti.



