CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Kâtip Üyesi Nurten Yontar, Milli Eğitim Bakanlığının 2026 yılının ilk altı ayındaki bütçe harcamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yontar, eğitim bütçesindeki harcama önceliklerinin çocukların ve gençlerin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmediğini savundu.
“Eğitimde öncelikler çocuklarımızın ihtiyaçlarına göre belirlenmiyor”
TBMM’de yaptığı değerlendirmede Milli Eğitim Bakanlığının 2026 yılının ilk altı aylık bütçe harcamalarına dikkat çeken CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Kâtip Üyesi Nurten Yontar, mevcut tabloya ilişkin eleştirilerde bulundu.
Yontar, eğitim alanındaki bütçe tercihlerinin öğrencilerin ihtiyaçlarından ziyade siyasi tercihler doğrultusunda şekillendiğini öne sürerek, eğitim politikalarının bilimsel, laik ve nitelikli eğitim anlayışı temelinde ele alınması gerektiğini ifade etti.
İmam hatip ve mesleki eğitime 182 milyar lira
Yontar’ın paylaştığı rakamlara göre, 2026 yılının ilk altı ayında imam hatip okulları ile mesleki ve teknik eğitim için toplam 182 milyar lira harcama gerçekleştirildi.
Buna karşılık fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve Anadolu liselerini kapsayan genel ortaöğretime ayrılan kaynağın 108 milyar lira seviyesinde kaldığını belirten Yontar, söz konusu bütçe dağılımının eğitimdeki önceliklere ilişkin önemli bir gösterge olduğunu savundu.
Yontar, kaynakların dağılımında öğrencilerin akademik, sosyal ve bilimsel gelişim ihtiyaçlarının daha fazla gözetilmesi gerektiğini dile getirdi.
“Eğitim bütçesinden 2,1 milyar lira vakıflara aktarıldı”
Yontar ayrıca, eğitim bütçesinden Maarif ve Yunus Emre vakıflarına 2,1 milyar lira aktarıldığını ifade etti.
Eğitim için ayrılan kamu kaynaklarının öncelikli olarak öğrencilerin, öğretmenlerin ve okulların ihtiyaçları için kullanılması gerektiğini belirten Yontar, vakıflara aktarılan kaynaklar üzerinden eğitim politikalarını eleştirdi.
“Güçlü devlet, iyi yetişmiş çocuklarla kurulur”
Eğitim bütçesinin öğrencilerin ve öğretmenlerin ihtiyaçlarına göre şekillendirilmesi gerektiğini vurgulayan Yontar, bilimsel ve laik eğitimin önemine dikkat çekti.
Yontar, açıklamasında şu değerlendirmede bulundu:
“Eğitim bütçesi vakıfların değil; öğrencilerin, öğretmenlerin ve bilimsel, laik, nitelikli eğitimin bütçesi olmalıdır. Çünkü güçlü devlet vakıflara aktarılan bütçeyle değil; iyi yetişmiş çocuklarla, özgür düşünen gençlerle ve bilim üreten okullarla kurulur.”
“Eğitim yatırımı geleceğe yapılan yatırımdır”
Yontar’ın açıklaması, eğitim bütçesinin hangi alanlara ve hangi önceliklerle yönlendirildiği tartışmasını yeniden gündeme taşıdı.
CHP’li Yontar, eğitim politikalarının merkezinde öğrencilerin ve öğretmenlerin bulunması gerektiğini savunurken, nitelikli eğitimin yalnızca bugünün değil, Türkiye’nin geleceğinin de temel unsurlarından biri olduğunu vurguladı.



