Tekirdağ Akademik Odalar Birliği (TAOB), 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 27. yıl dönümünde, kentsel dönüşümden depreme dirençli kentlere uzanan başlıklarda meslek kuruluşları tarafından gerçekleştirilen iki ayrı basın açıklamasında bir araya geldi.
Basın açıklamalarında TAOB Dönem Sözcüsü Av. Egemen Gürcün, Dönem Sekreteri Dt. Tolga Kutal, Dönem Saymanı Dr. Cemal Polat ile Tekirdağ Dişhekimleri Odası Başkanı Ecz. Adem Tunç ve TMMOB bünyesindeki meslek odalarının temsilcileri yer aldı.
Günün ilk açıklaması TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Tekirdağ Temsilciliğinde gerçekleştirildi.
Açıklamada söz alan Mimarlar Odası Tekirdağ İl Temsilcisi Raşit Öztürk, Tekirdağ 2. İdare Mahkemesinde kentsel dönüşüme ilişkin plan notu değişikliğine karşı açılan davada verilen yürütmenin durdurulması kararı hakkında kamuoyunda oluşan yanlış anlaşılmaların giderilmesi amacıyla sürece ilişkin bilgi verdi. Öztürk, Mimarlar Odasının söz konusu davayı kanundan doğan görev ve sorumlulukları kapsamında, şehircilik ve planlama ilkeleri ile kamu yararını gözeterek açtığını ifade etti.
17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıl dönümü dolayısıyla TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi ve TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu temsilcisi Aycan Gündüz tarafından gerçekleştirilen ikinci açıklamada ise depreme hazırlık, güvenli yapılaşma ve dirençli kentlerin oluşturulması gerekliliği öne çıktı.
Açıklamaya; TMMOB Tekirdağ İl Koordinasyon Kurulu Sekreteryası, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Trakya Bölge Şubesi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trakya Şubesi, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası, TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası ve TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası temsilcileri ile meslek mensupları katıldı.
Açıklamada söz alan TAOB Dönem Sözcüsü ve Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Egemen Gürcün, TAOB’un kuruluş amacı ve çalışmaları hakkında bilgi vererek, Tekirdağ’ın ortak meselelerinde farklı uzmanlık alanlarının bilgi ve deneyimini bir araya getirmenin önemine değindi.
Gürcün ayrıca deprem gerçeğinin mühendislik, mimarlık ve şehircilik kadar hukuk alanını da doğrudan ilgilendirdiğini belirterek; can kayıplarına yol açan olaylarda sorumluluğun ortaya çıkarılması, hesap verebilirliğin sağlanması ve benzer acıların tekrar yaşanmaması açısından etkin soruşturma ve yargılamaların taşıdığı öneme dikkat çekti.
Tekirdağ Dişhekimleri Odası Başkanı ve TAOB Dönem Sekreteri Dt. Tolga Kutal ile Tekirdağ Eczacı Odası Başkanı Ecz. Adem Tunç da söz alarak afetlerin halk sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Deprem sonrasında sağlık hizmetlerinin sürekliliğinin sağlanması, temiz su ve hijyen koşullarının korunması, bulaşıcı hastalık risklerine karşı gerekli önlemlerin alınması, ağız ve diş sağlığı hizmetleri ile ilaca erişimin kesintiye uğramamasının afet yönetiminin önemli unsurları olduğu ifade edildi.
Yapılan değerlendirmeler, depremle mücadelenin yapı güvenliğinden kent planlamasına, hukuki sorumluluktan halk sağlığına kadar farklı uzmanlık alanlarının bilgi ve deneyimini bir araya getiren bütüncül bir yaklaşımı gerektirdiğini bir kez daha ortaya koydu.
TAOB, kuruluşunda benimsediği ortak akıl ve meslekler arası dayanışma anlayışıyla; Tekirdağ’ın güvenli, sağlıklı, planlı ve dirençli bir kent olarak geleceğe hazırlanması için meslek kuruluşlarının bilgi birikimini bir araya getirmeyi ve kamu yararını esas alan çalışmalara katkı sunmayı sürdürecek.
17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde yaşamını yitiren yurttaşlarımızı saygıyla anıyoruz.




