CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Kâtip Üyesi Nurten Yontar, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Milli Parklar Kanunu teklifinin milli parkların korunmasını zayıflattığını savundu.
CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Kâtip Üyesi Nurten Yontar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Milli Parklar Kanunu’nun 15. maddesi üzerine yaptığı konuşmada, teklifin milli parkların korunması yerine işletme alanına dönüştürülmesine yol açacağını söyledi.
Yontar, düzenlemenin denetim elemanlarının müfettişliğe geçişine ilişkin beş yıllık hizmet süresi ve yapılacak sınavda başarılı olma şartı getirdiğini belirtti.
Kanun teklifinin yalnızca milli parklarla sınırlı olmadığını ifade eden Yontar, Çevre Kanunu ve Kara Avcılığı Kanunu başta olmak üzere birçok düzenlemede değişiklik yapıldığını dile getirdi. Teklifin tali komisyonlarda yeterince tartışılmadığını ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alınmadığını savunan Yontar, düzenlemenin “torba yasa yöntemiyle” kabul edilmeye çalışıldığını söyledi.
Anayasa’nın 169. maddesine atıfta bulunan Yontar, devlet ormanlarının gözetimi ve işletilmesinin devlete ait olduğunu hatırlatarak, teklifin milli parkların yönetim ve işletmesini özel şirketlere devretme riskini taşıdığını ileri sürdü.
Türkiye’de 50 milli park, 274 tabiat parkı, 111 tabiat anıtı, 32 tabiatı koruma alanı ve 136 sulak alan bulunduğunu belirten Yontar, bu alanların biyolojik çeşitlilik açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Yontar, milli parkların bilimsel yöntemlerle yönetilmesi gerektiğini belirterek ziyaretçi baskısının kontrol altına alınması, yerel halkın karar süreçlerine dahil edilmesi ve kaçak avcılığa karşı caydırıcı cezaların artırılması gerektiğini söyledi.
Konuşmasında Trakya’da kurulması planlanan nükleer santral iddialarına da değinen Yontar, Kırklareli’nin Vize ve Demirköy ilçeleri arasında Longoz Ormanları yakınındaki bir alanın üçüncü nükleer santral sahası olarak işaretlendiğinin ortaya çıktığını ifade etti.
Yontar, söz konusu alanın ekolojik açıdan büyük önem taşıdığını belirterek yer seçimi sürecinin şeffaf yürütülmesi gerektiğini söyledi.

ERGENE
22 gün önceERGENE
23 gün önceERGENE
06 Mart 2026ERGENE
06 Mart 2026GÜNDEM
06 Mart 2026ERGENE
06 Mart 2026ERGENE
06 Mart 2026Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.